Protiv proljeva: Savjeti kako zaustaviti proljev

U tekstu ćemo objasniti što je proljev, zbog čega nastaje i kako zaustaviti proljev.

Proljev je dosta česta pojava, no u većini slučaja nije opasna po zdravlje. Većina ljudi dobit će proljev jednom do dva put godišnje, koji traje između 2 i 3 dana, a liječi se ciljanom prehranom i lijekovima bez recepta. Pored toga, proljev se može liječiti prirodnim lijekovima.

Važno je znati da razlikujemo akutni i kronični proljev. Akutni proljev traje do nekoliko dana, a kronični najmanje 3 tjedna. Kronični proljev može izazvati dodatne komplikacije sa zdravljem, i važno je obratiti se liječniku opće prakse da bi se propisala terapija, i da se obave možda neki potrebni nalazi i daljnje liječenje.

Ovom prilikom ćemo objasniti kratkotrajni, odnosno akutni proljev, koji možete liječiti kod kuće, pravilnom prehranim i prirodnim lijekovima.

Prvo da napišemo, što uzrokuje proljev?

Proljev najčešće nastane zbog neke bakterijske infekcije ili konzumiranja hrane koja iz nekog razloga ne odgovara probavi. Pored spomenutih razloga, proljev može nastati i zbog: infekcije uzrokovane stranim organizmima (parazitima), stresa, straha i drugih psihosomatskih uzročnika, alergija na pojedinu hranu, uzimanja lijekova kojima je to nuspojava, bolesti probavnog sustava (najčešće Kronova bolest) i zbog konzumiranja alkoholnih pića.

Što učiniti protiv proljeva?

Kada osoba ima proljev, važno je znati kako zaustaviti proljev, odnosno što učiniti protiv proljeva.

Ako patite od blagog proljeva, koji kratko traje, onda je najbolje pustiti da sam prođe, bez uzimanja bilo kakvih lijekova. Najvažnije je uzimati dovoljno tekućine da organizam ne bi dehidrirao. Najbolje je piti vodu, te izbjegavati mlijeko i sokove.

Poželjno je piti neki čaj, mineralnu vodu ili vodu sa limunom.

Osim povećanog unosa tekućine u tijelo, da bi se nadoknadili izgubljeni minerali i soli, važno je prilagoditi prehranu za vrijeme dok traje proljev.

Jedite, čak i kada niste spremni za hranu, jer se hranom unose potrebne tvari u organizam. Najbolje je jesti dvopek, tost, banane i rižu. Da bi nadoknadili soli u organizmu, najbolje je jesti slane štapiće.

Nikako nemojte piti alkoholna pića za vrijeme i neko vrijeme nakon što proljev prestane.

Lijekovi protiv proljeva

Danas imamo mnoga medicinska sredstva koja dobro pomažu protiv proljeva. Osim spomenutih lijekova, proljev se može uspješno liječiti i kod kuće, pomoću prirodnih lijekova.

Spomenut ćemo prvo neke medicinske lijekove protiv proljeva.

Lijekovi koji mogu ubrzati ozdravljenje su:

  • Aktivni medicinski ugljen. On na sebe veže nečistoće u crijevima, a izlučuje se neprobavljen. Dat će stolici gušću konzistenciju i crnu boju.
  • Liofilizirane mliječno kisele bakterije najčešće dolaze u obliku lijeka koji se zove Linex. Ove bakterije nadoknađuju „dobre“ bakterije koje potpomažu probavi, a izgubljene su zbog proljeva.

Uz navedeno, protiv proljeva će pomoći i prirodni lijekovi. Pročitajte u članku sa linka – koji su to prirodni lijekovi protiv proljeva.