Sirup od smokve: Odličan prirodni lijek protiv kašlja

Smokva, odnosno obična smokva se uzgaja zbog svog jestivog ploda u njenom prirodnom okolišu. Prirodno stanište biljke i jeste Mediteran, zbog čega je tako rasprostranjena kod nas i dobro uspijeva.

Smatramo da je smokva bila jedna od prvih biljaka koje smo kultivirali za ishranu.

Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe. Od njih se rade slatki namazi, pekmez, džem, ili sirupi i kompoti. Pored toga, od smokve se danas rade i mnogi ljekoviti pripravci jer su plodovi, kao i drugi dijelovi biljke jako zdravi.

Što se tiče kozmetičke upotrebe postoje podaci da se i Kleopatra koristila različitim pripravcima od smokve kako bi joj koža uvijek bila mekana. U nastavku ćemo napisati jedan koristan recept – sirup od smokve, koji će odlično poslužiti kao lijek protiv kašlja.

Recept za sirup od smokve protiv kašlja

Sirup protiv kašlja radi se od sušenih smokava. Ovaj stari recept se održao sve do danas, ne bez razloga, a sve što vam je potrebno za izradu sirupa su suhe smokve i šećer.

Sastojci za pripremu sirupa: zdjelica smokava, zdjelica šećera i jedna do dvije zdjelice vode.

Postupak pripreme sirupa: Suhe smokve zajedno sa šećerom stavite u lonac i dodajte vode. Natočite vode tek toliko da pokrijete smokve. Kuhajte sve dok se šećer u potpunosti ne istopi, a smjesa ne postane gusta masa poput sirupa. Izvadite smokve, a sirup pretočite u šalicu. Pijuckajte dobiveni sirup u malim gutljajima tijekom cijelog dana i vaš problem s kašljem će postepeno nestati.

Smokve koje ste kuhali se također mogu iskoristiti. Dobre su protiv bolova u prsima, pa ih možete pojesti dok su još mlake.

Ako ne smijete jesti šećer postoji i jednostavniji recept. Zakuhajte litru vode te dodajte šest većih suhih smokvi. Kuhajte ih oko četiri minute pa ih izvadite iz vode. Sirup koji ste dobili također je jako koristan i zdrav jer je bogat željezom, kalijem i kalcijem kao i antibiotskom tvari koja nastaje pri sušenju smokava, a oslobađa se prilikom kuhanja.

Nadamo se da će vam ovaj sirup pomoći da se oslobodite kašlja.