Đumbir je dobar za mnoge bolesti – od mučnine, pa sve do prehlade

Još od davnih vremena đumbir se smatra nevjerojatnim prirodnim lijekom. U Indiji se kroz povijest koristio u kuhinji, ali i kao prirodni lijek.

Najpoznatija primjena đumbira je u prevenciji prehlade i gripe. Na milijunima stolova diljem Azije koristi se u gotovo svakom obroku, a odnedavno je dostupan i kod nas. Baš zbog toga smo se potrudili i sačinili popis njegovih ljekovitih svojstava.

Saznajte kada je dobar đumbir

Ako imate problema s apetitom đumbir će vam dobro doći. Pojedite samo malo svježeg đumbira prije ručka i apetit će se pojaviti. Đumbir će djelovati tako da izaziva lučenje probavnih sokova što će potaknuti apetit.

Đumbir poboljšava apsorpciju i razlaganje esencijalnih hranjivih tvari u tijelu, što je izuzetno važna funkcija za funkcioniranje cijelog tijela.

Najbolji je prirodni lijek protiv mučnine, posebno mučnine koja se pojavi za vrijeme putovanja. Ukoliko osjećate mučninu od letenja ili općenito putovanja, sažvačite malo đumbira. Ovaj korijen će suzbiti osjećaj mučnine, čak bolje nego lijekovi namijenjeni za tu potrebu.

Korijen đumbira će smanjiti nadutost, i nelagodni osjećaj u trbuhu. Mnogi naime pate od takvih problema, pa je dobro znati da će đumbir djelovati kao prirodni lijek. Isto tako će zaustaviti i stomačne grčeve.

Đumbir ima izražena protuupalna svojstva. Zbog toga dobro djeluje i protiv bolova u zglobovima. Zahvaljujući protuupalnim svojstvima đumbir donosi olakšanje. Kupka s eteričnim uljem i đumbirom opustit će bolne mišiće. Ovo je posebno dobro kod fizički aktivnih osoba, i kod sportaša.

Kako smo već spomenuli, đumbir djeluje protiv mučnine, a toliko je dobar da ga mnogi koriste kao prirodni lijek nakon operacije. Osobe koje imaju mučnine nakon operacije mogu uzimati đumbir koji će im pomoći da se osjećaju bolje i lakše da se oporave.

Čaj od đumbira je idealno rješenje protiv problema sa zatvorenim nosom tijekom prehlade. Dobar je prirodni lijek protiv prehlade, i za vrijeme prehlade. Đumbir će zasigurno pomoći da lakše i brže prebolujete prehladu.

Na svu sreću, đumbir se može uzimati i dodavati raznim jelima. Dobar je kao začin zbog svog osebujnog okusa i specifičnog mirisa, a sa druge strane pružit će tijelu mnoštvo zdravih sastojaka. Ipak, kada se koristi kao lijek, najbolje je uzimati svježi korijen đumbira. Još o ljekovitom djelovanju đumbira možete pročitati na ovoj poveznici.

Njegove zdravstvene prednosti su fantastične, stoga je idealno konzumirati ga gotovo svakodnevno, jer će te time napraviti veliki korak unaprijed za vlastito zdravlje. Dajte šansu đumbiru, a pozitivno djelovanje će sigurno doći.