Šparoga: Zdrava namirnica i ljekovita biljka

Šparoga je poznata i cijenjena biljka naših krajeva. Čim se pojave prvi proljetni dani možemo vidjeti malo starije, ali i one mlađe da imaju za ponuditi prutiće svježe ubranih šparoga.

Biljku cijenimo s razlogom – jako je zdrava, a mnogi je zbog ljekovitih i nutritivnih svojstava prozivaju i super namirnicom.

Osim što je zdrava, zbog čega se koristi često kao prirodni lijek, ova namirnica ima mnoge prednosti u kulinarstvu. Dobro je iskorištena u svim kuhinjama svijeta, na jako različite načine.

U nastavku teksta malo ćemo detaljnije opisati šparogu i kao namirnicu i kao prirodni lijek.

Biljka šparoga

Šparoga je trajnica koja može narasti do visine od jednog metra. Prepoznat ćemo je po razgranatim i glatkim stabljikama. Porijeklom je iz porodice ljiljana, i najčešće raste samoniklo, pa je bez problema nalazimo i sakupljamo u prirodi, među ostalim zelenilom. Ipak, danas se često i uzgaja pa imamo različite podvrste šparoge. Kako se radi o jako kvalitetnoj namirnici, potražnja za njom je dovela do ciljanog uzgoja pa danas možemo pronaći ne samo biljku, nego i već pripremljene prehrambene proizvode od nje.

Biljka cvate od maja pa sve do mjeseca juna. Nema neki poseban i prepoznatljiv miris, no okus je gorak i lako ćemo ga prepoznati ako smo je kušali nekada prije. Najčešće raste samoniklo na sunčanim kamenitim obroncima, u šikarama, te na rubovima šuma skrivena među grmljem.

Mnogi sakupljaju šparoge i znaju malene tajne za ubiranje najboljih stabljika. Važno je da uberete samo mlade izdanke. Oni se lako lome i pogodni su za kuhanje i jelo. Starije stabljike žilave su, i nisu pogodne za pripremu jela.

Ljekovita svojstva šparoge

Kazali smo da je šparoga pogodna u kulinarstvu ali i za liječenje. Često se koristi kao prirodni lijek, posebno za potrebe čišćenja organizma.

Suvremena istraživanja su pokazala da ova biljka jako dobro djeluje u području liječenja kancerogenih stanica. Općenito ima dobro antioksidativno djelovanje. Zbog toga se često koristi u terapijama kod raka mjehura, limfe, pluća i raka kože.

Zbog dobrog antioksidativnog djelovanja šparoga se koristi za čišćenje organizma. Posebno se dobrom pokazala kod čišćenja bubrega, mokraćnog mjehura, mokraćnih kanala, crijeva, jetre i krvi.

Prirodni je lijek koji potiče mokrenje, te na taj način izbacujemo otrovne tvari iz organizma. Ako redovno konzumirate šparoge možete primijetiti da je mokraća poprimila jak miris, i da ima jaku zelenu boju od asparagina. To je normalno i efekt je izbacivanja otrovnih tvari iz organizma.

Šparoga može popraviti krvnu sliku. Ova ljekovita biljka dobro pročišćava i obnavlja krv. Pokazala se posebno korisnom kod osoba koje su bolovale žuticu ili neku sličnu bolest jetre.

U šparogama pronalazimo značajne količine rutina. To je flavonoid koji reducira kolesterol i jača oslabljene kapilare i krvni tlak te jača krvne žile.

Tu su i velike količine inulina koji su ključni u liječenju probavnih problema. Poznato je da inulin hrani dobre bakterije u našem organizmu čime se smanjuju kolonije loših bakterija i uspostavlja pravilna ravnoteža.

Vlakna u šparogi poboljšat će probavu, te će smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Zbog bogatstva folne kiseline šparoge su odlična hrana za trudnice. Zahvaljujući saponinima i flavonoidima, šparoga ima snažna protuupalna svojstva. Zbog toga povoljno djeluje kod bolesti srca i krvnih žila.

Još je mnogo zdravstvenih blagodati od ove biljke. Nećemo sada spominjati svaku od njih, ali vam možemo savjetovati da iskoristite šparoge kada je sezona. Potrudite se pojesti porciju šparoga redovno, uz neke priloge ili jednostavno kao salatu. Pogledajte recepte od šparoga, pa pokušajte sebi nešto pripremiti.

Jelo koje ste pripremili bit će zdravo, neobično i naravno ukusno. Iznenadite i svoje najbliže, nekim zdravim obrokom od šparoga.