Rotkva: Prirodni lijek koji vam može pomoći

Rotkva je dobar čistač organizma i dišnih putova. Koristi se kao prirodni lijek protiv katara, dišnih putova, bronhitisa, kašlja, tuberkuloze i protiv opstipacije. Idemo vidjeti – zbog čega je rotkva tako dobra?

Rotkva ima latinski naziv raphanus sativus, a riječ je o izuzetno ljekovitom povrću. Posebno se preporučuje u zimskom periodu, kada organizam oskudijeva potrebnim mineralima, vitaminima i svim elementima koji su potrebni za obranu od virusa. Bez obzira koju rotkvu odabrali – crnu ili bijelu, konzumiranjem ovog povrća pomoći ćete organizmu da odupre raznim napadima izvana.

Jestivi dio istog je okusa kod obje vrste. Prepoznatljiv je po oštrom mirisu i manje ili više ljutom okusu, a jedina razlika između dvije vrste je u boji kore.

Rotkva se proširila s područja Azije i danas je jedna od najstarijih i najraširenijih kultiviranih vrsta. Još od davnina se smatra ljekovitom biljkom – čemu najbolje svjedoče crteži na grobnicama starih Egipćana. U svijetu je jako rasprostranjena, a koristi se kao salata, začin ili lijek. Još su stari narodi znali i cijenili njena ljekovita svojstva, pa je od najranijih vremena korištena kao lijek protiv katara gornjih dišnih putova, bronhitisa, kašlja i tuberkuloze, a preporučivala se i kao lijek protiv zatvora.

Kod nas je više zastupljena crna rotkva. U odnosu na bijelu rotkvu nema niti prednosti niti mana, te se zbog mirisa i okusa u ishrani najčešće koristi kao sredstvo koje potiče apetit. Najčešće se konzumira u obliku salate, sama ili pomiješana sa jabukom, maslinom, kiselim krastavcima, uz maslinovo ulje i kiselo mlijeko.

Budući da je teška za probavu, crnu rotkvu treba što sitnije naribati i takvu je konzumirati. Najbolje bi bilo usitniti je u blenderu, i jesti odmah nakon pripreme jer ne valja da stoji.

Rotkva je biljka izrazito male energetske vrijednosti, ali je zato jako hranljiva. Sadrži proteine, ugljikohidrate, masti i celulozu, a od minerala u njoj pronalazimo kalij, kalcij, fosfor, natrij, željezo i mnoge druge. Idealna je namirnica ako ste na dijeti, no s obzirom da potiče apetit trebate paziti što ćete pojesti u kombinaciji sa salatom od rotkve.

Rotkva kao prirodni lijek

Rotkvu je najbolje konzumirati čim se pojavi infekcija. Ipak, najviše se koristi kod poremećaja rada jetara i žučne kese. Sok crne rotkve pomaže proizvodnji žuči, povećava njenu prohodnost, razlaže kamenčiće, normalizira rad žučne kese i ispire je. Međutim, prije no što se počne sa ovakvom terapijom, obavezno se treba posavjetovati sa liječnikom. Oprez je potreban jer korištenje rotkve može biti kontraproduktivno.

Osim gore spomenutih zdravstvenih problema, rotkva se koristi kod plućnih oboljenja i kašlja. Da bi se dobio željeni efekt liječenja, korijen crne rotkve zajedno sa korom treba isjeći na fine tanke kriške i složiti po slojevima u jednu posudu.

Svaki sloj posebno treba posuti smeđim šećerom u prahu. Posudu zatim treba prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 24 sata. Tako dobiveni sirup treba procijediti i staviti u hermetički zatvorenu bočicu. Tijekom dana, u jednakim razmacima, treba uzimati četiri do pet žlica ovog lijeka.

Terapiju treba sprovoditi sve dok ne dođe do vidnog poboljšanja.

Osim recepta koji smo napisali imate još jedan – Crna rotkva i med protiv kašlja.

Opisat ćemo i bijelu rotkvu

Bijelu rotkvu rijetko susrećemo kod nas, no ima je i može se pronaći. Najčešće se koristi u istočnjačkoj kuhinji, i to posebno kineskoj i japanskoj.

Japanci je nazivaju „čistačem tijela“, jer čisti organizam od kolesterola i triglicerida. Bijela rotkva je prirodni diuretik koji topi pijesak i kamen, pomaže probavi teške i masne hrane, smiruje bronhitis i otklanja kašalj. Kao i crna rotkva, i ova vrsta će stimulirati rad žuči.

Bijela rotkva pomaže probavljanju cjelovitih žitarica i masti životinjskog porijekla.

Povoljan odnos minerala, posebno kalija i natrija, stvara diuretičko djelovanje što znači da će bijela rotkva odstraniti suvišnu količinu vode i kolesterola iz našeg organizma.

Dobar je odnos kalcija i fosfora. Posebno je pogodan jer omogućava iskorištavanje kalcija u našem organizmu u potpunosti.

Od vitamina važno je spomenuti vitamin C, zatim karoten, odnosno provitamin A i vitamine B grupe. Razgradnjom tvrdih masnih naslaga nataloženih duboko u tijelu i sakupljanjem toksina, bijela rotkva zaokružuje procese čišćenja organizma.

Za žene je rotkva od velike važnosti, jer zadovoljava potrebe organizma za mineralima i enzimima i na taj način povoljno djeluje na pomlađivanje. Pored toga, rotkva regulira menstruaciju te povećava proizvodnju mlijeka kod dojilja.

Koktel sokova od rotkve, mrkve i cikle popravlja krvnu sliku i pročišćava tijelo. Naučite ga pripremiti.

Rotkvu koristite bez soljenja

Važno je znati da se rotkva ne smije soliti. Naime, kada je posolimo rotkva postaje štetna. Čak i kada je ne posolite ona nije dobra osobama sa upalom želuca, čirom na dvanaestpalčanom crijevu i osobama sa oboljelim bubrezima.

Rotkvu treba jesti sveže pripremljenu, jer stajanjem gubi miris, ukus i ljekovita svojstva, a oslobađa toksične sastojke koji mogu da naškode zdravlju.

Sok od rotkve

Za liječenje žuči i žučnih putova, kao i funkcije jetara, preporučuje se sveži rotkvin sok. Priprema se tako što se rotkva dobro opere, oguli i nariba. Nakon toga se iscijedi sok pomoću električnog blendera ili sokovnika.

Sok treba da se pije 4-5 dana, između 100 do 150 ml, podijeljenih u više manjih doza dnevno.

Nakon toga pravi se pauza 2-3 dana, a onda se cijeli postupak ponavlja. U narodnoj medicini svježe iscijeđeni sok preporučuje se i za liječenje neuralgija i išijalgija. Sok se utrljava u kožu duž živaca, a terapijski efekt vrlo brzo je vidljiv.