Japanska gljiva Kombuha – Čajna gljiva

Za nas možda još uvijek slabo poznata gljiva Kombuha zapravo je jako iskorištena u istočnjačkoj medicini i jako je cijenjen prirodni lijek. Zovemo je kombuča, kombuha, kombucha ili jednostavno čajna gljiva.

Smatra se da napitak u kojem gljiva obitava može da vrati mladost, ukloni bore, i da potamni kosu. Napitak u kojem raste gljiva je zapravo čaj – Crni čaj obogaćen najboljim sastojcima koje nam je priroda podarila. Osim što dobro djeluje na naš fizički izgled, kombuča čaj može da ojača imunitet, pa čak i prevenira pojedine vrste raka. Istočnjačka alternativna medicina jako cijeni ovu gljivu.

Zapravo u čaju rastu različiti mikroorganizmi. To je posebno uzgajana kultura lišaja, kvasca i bakterija koja dobro djeluje na naše zdravlje. Čaj od kombuhe koristi se već stoljećima u Rusiji i drugim azijskim zemljama, a smatra se da baš ova kombinacija radi dobro za ljudsku dugovječnost.

Osim mikroorganizama, kombuha čaj ima značajnu koncentraciju visokokvalitetnih bjelančevina u sebi koje organizam lako razgrađuje i gotovo u istom trenutku ih koristi za funkcije koje obavlja.

Kako se uzgaja kombuha?

Sada ćemo opisati način uzgajanja čajne gljive. Mnogi žele imati svoju kombuha gljivu, piti čaj i osjetiti potpuno novi okus. Da bi to i postigli trebate znati kako se kombuha uzgaja.

Dakle, kombuha mora da se uzgaja u rastvoru crnog ili zelenog čaja sa dodatkom šećera u vodi i malo jabukovog octa. Da bi vaša gljiva rasla u čaju potrebno je od nekoga posuditi malo te kulture mikroorganizama. Ako poznajete nekoga da ima kombuha gljivu, zamolite da vam da potrebni dio kulture da bi i vi uzgojili svoju. Za dobar rast gljive u čaju potrebno je postići i održavati pogodnu temperaturu. U tim uvjetima gljiva će se stalno razmnožavati i kroz tjedan dana će se dobiti količina za novu kulturu koju prenesete u posudu i pustite da se nastavi razvijati. Uvijek jedan dio čaja prenesete iz već izgrađene gljive. Tako ste novoj kulturi osigurali okolinu koja joj odgovara i u kojoj može da nastavi sa rastom.

Što se nalazi u kombuha gljivi i kada nam pomaže?

Jedna gljiva kroz tjedan dana može da se samoreproducira, proizvodeći glukuronsku, mliječnu i octenu kiselinu. Prva potpomaže stvaranje nekolicine važnih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu, kondroitin-sulfatske kiseline, koja je osnovica naše hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu sluz i staklasto tijelo oka, kao i heparin, dok je mliječna kiselina izuzetno korisna za debelo crijevo. Kombuha proizvodi i nekoliko vitamina, kao i enzime koji su korisni za ljudsko tijelo. Djeluje i kao prirodni antibiotik.

Ljudi su uvidjeli kroz godine korištenja čaja od kombuhe, da nemaju bora po licu. Dakle, onaj tko popije svakodnevno po dva i pol decilitra čaja od kombuhe neće dobiti staračke bore po licu prije vremena. Osim toga, čaj od kombuha gljive usporit će pojavu sijedih vlasi, kao i pojavu staračkih pjega po rukama.

Osim spomenutog čaj od kombuče može sniziti krvni tlak, potaknuti rad žlijezda i pomoći u sagorijevanju masnoća u tijelu. Na taj način kombuča dobro djeluje na smanjivanje tjelesne težine, snižavanje razine šećera u krvi, i snižavanju kolesterola. Kombuča pomaže kod reumatskih i artritičnih smetnji, nepravilnosti u radu želuca, jetara i bubrega, kostobolje, arterioskleroze i oboljenja kože. Kombuča je dobra jer obnavlja i crijevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju, a pomaže i osobama pod stresom.

Naučnici su uvidjeli neke pozitivne rezultate na temu kombuča gljive i pojave nekih kancerogenih oboljenja. Mišljenja su mnogih da čaj od ove gljive može da prevenira pojedine vrste raka, povećavajući imunitet organizma. Također, kombuča gljiva može da smanji nalete vrućina koji se pojave u menopauzi – poznati kao valunzi.

Još malo detalja na temu – Čajna gljiva kombuha – možete pročitati na ovom linku. Tu je gljiva opisana u detalje, kao i način uzgoja te primjene ljekovitog čaja. Ako zaista želite sami sebi uzgajati gljivu i koristiti čaj kao lijek, ili kao preventivu onda svakako pročitajte članak i slijedite precizne upute. Čaj u kojem raste gljiva izrazito je ljekovit, posebnog je okusa i može vam biti svakodnevno okrepljenje za organizam. Čak i da niste bolesni kombuha čaj može dobro doći.