Narodni lijek u obliku bijelog luka

Danas je nezamislivo pisati o alternativnoj medicini i narodnom liječenju a da se u nekom dijelu priče ne spomene bijeli luk.

Češnjak je jako cijenjen u alternativnoj medicini i to zbog mnogo jako dobrih razloga. Danas znamo da je i sami Hipokrat cijenio ovu biljku i liječio pomoću nje. S obzirom na njegov autoritet u području medicine ne trebamo sumnjati u ljekovite kvalitete bijelog luka. Zapravo, niti ne sumnjamo, te ga i danas koristimo na mnogo različitih načina.

Sa bijelim lukom i danas liječimo veliki broj zdravstvenih problema, ali i preveniramo različite bolesti. Ako ga i ne koristimo kao lijek, češnjak često konzumiramo kao začin koji nam osim okusa i mirisa daje mnoge vrijedne sastojke.

Vratimo se na temu narodne medicine, i liječenja uz pomoć češnjaka. U nastavku ćemo spomenuti neke primjere kako da iskoristite bijeli luk kao lijek.

Narodni lijekovi od bijelog luka

Iako se za razne recepture koriste različiti dijelovi biljke, u većini slučaja od bijelog luka uzimamo glavicu, odnosno režnjeve.

Opisat ćemo neke načine primjene u narodnoj medicini. Možda vam dobro dođe.

Biljka je jako dobra zbog antimikrobnih osobina. Jednostavno, spojevi iz bijelog luka uništavaju mikrobe, pa se zbog toga najviše i koristi u slučaju grlobolje, prehlade ili gripe. Sve su to bolesti koje prouzrokuju virusi, a koje će bijeli luk efikasno da uništi. Baš kao što djeluje antibiotik, tako će i bijeli luk ali sa manje negativnih posljedica po organizam. Bijeli luk je dobar i protiv infekcija bronhija ili pluća. Dobro će doći protiv upala u crijevima, ili za izbacivanje parazita iz crijeva. Poznati je prirodni lijek protiv kašlja, i mnogih drugih infekcija dišnih organa.

Istraživanja pokazuju da se uz pomoć češnjaka može regulirati šećer ili kolesterol u krvi. Odličan je za snižavanje krvnog tlaka, a pomaže i zgrušavanju krvi.

Danas od ove biljke radimo veliki broj različitih ljekovitih preparata. Od bijelog luka se rade kreme, ljekovita ulja i drugi slični lijekovi.

Jako je poznato ljekovito ulje od bijelog luka

Ulje od bijelog luka se lako priprema, a djelotvorno je kod posjekotina, upaljenih zglobova ili nekih drugih dijelova kože. Mnogi tvrde da je ovo ulje dobro za ublažavanje simptoma psorijaze, uboda i ugriza. Ako se napravi čaj sa uljem od češnjaka, onda se može utrljati po prsima da ublaži kašalj, bronhitis ili hripavac.

Pisali smo već da je bijeli luk dobar protiv bakterija, gljivica, parazita i virusa. Zbog toga se i pokazao tako dobrim protiv trovanja, proljeva i jačih bolesti u prošlosti kao što su kolera i tifus. Danas se naravno takve bolesti liječe u zdravstvenim ustanovama, ali se u prošlosti dobrim pokazao bijeli luk.

Odličan je prirodni lijek protiv infekcija i jačanje imuniteta

S obzirom da ima tako dobra antivirusna svojstva, danas se bijeli luk jako dobro koristi kao kućni lijek protiv bakterija i gljivica. Ako znamo da većinu bolesti kože uzrokuju bakterije, virusi ili gljivice, onda nam je sasvim logična upotreba bijelog luka kao efikasnog lijeka za te bolesti.

Spomenut ćemo da je odlično sredstvo za jačanje imuniteta, i samim tim za prevenciju mnogih bolesti. Osim što ima jako visoku razinu vitamina C, bijeli luk u sebi sadrži i jako veliku količinu kalija, i nekih drugih minerala. Dobar je ako imate problema sa probavom, i stalni osjećaj umora. Ova namirnica će popraviti rad crijeva, uravnotežiti balans crijevne flore te ukloniti osjećaj kroničnog umora.

Bijeli luk će izliječiti razne upale

Česta upala je artritis, koji se posebno javlja u starijoj životnoj dobi. Bijeli luk vam može pomoći, a najbolje je utrljati ulje od bijelog luka na bolne zglobove. Komponente skrivene u češnjaku imaju svojstvo da djeluju protiv pojave artritisa. Osim toga, bijeli luk će pomoći protiv alergija i mnogih upala koje se pojave u dišnim organima.

Odličan je čistač organizma

Ovo svojstvo bijelog luka možda je i najmanje poznato. Ipak, bijeli luk je namirnica koja odlično uklanja toksine iz našeg organizma. Mnogi spojevi koji se kriju u češnjaku djeluju na naša jetra, na način da se aktiviraju određeni enzimi koji će izbaciti toksine iz tijela.

Smanjit će krvni tlak

Ova namirnica je tako dobra u snižavanju krvnog tlaka, da se ne preporučuje osobama koje inače imaju nizak krvni tlak. Ako imate nizak krvni tlak onda bi bilo dobro posavjetovati se sa liječnikom prije nego krenete sa nekom terapijom s bijelim lukom.

Istraživanjima se došlo do zaključka da bijeli luk uništava stanice raka

Rezultati najnovijih istraživanja pokazuju da bijeli luk može uspješno djelovati protiv kancerogenih stanica. Ipak, još uvijek se ne zna kako točno djeluje bijeli luk, pa nemamo terapiju kojom bi ciljano djelovali u tom slučaju.

Studije su pak pokazale da postoji povezanost između povećanog unosa češnjaka i smanjenja rizika od nekih vrsta raka. Izgleda da bijeli luk najbolje djeluje protiv raka želuca, debelog crijeva, jednjaka, gušterače i protiv raka dojke.

Još jedan lijek za kraj

Bijeli luk može biti jako dobra pomoć kod zubobolje. Protiv bolova će dobro djelovati, najviše zbog Alicina koji pronalazimo u režnju ove biljke. Ako vas boli zub, prelomite režanj češnjaka, te odlomljenu stranu okrenite i postavite na bolan zub. U slučaju blažih bolova, zubobolja bi mogla nestati kroz par minuta.

Nadamo se da će ovaj tekst pomoći nekome. U svakom slučaju, upoznali smo vas sa bijelim lukom, koji treba da bude neizostavna namirnica svačijeg kuhinjskog ormarića. Iskoristite ga na najbolji način. Pomoći će vam.