Zaustavite kašalj uz pomoć prirodnih lijekova

Donosimo par jako dobrih lijekova koji zaustavljaju kašalj. Odaberite za sebe neki koji vam je najlakše pripremiti.

Danas su poznati mnogi recepti za pripremu lijekova protiv kašlja – kako naš narod kaže „lijek za kašalj“. U nastavku ćemo spomenuti neke za koje je poznato da su efikasni.

Karamelizirani šećer koristio se još davno, ali se mnogi i danas sjećaju kako su im bake pripremale mlijeko na karameliziranom šećeru. Osim što je dobar protiv kašlja, ovaj lijek je jako ukusan, pa ga djeca i mladi rado piju. Karamelizirani šećer zaustavlja iritaciju sluznice grla, pomaže iskašljavanju i olakšava tegobe koje prate uporni kašalj.

Kašalj zapravo predstavlja fiziološki obrambeni odgovor našeg tijela na prisutnost upalnog sekreta i drugih stranih tvari u dišnim putovima.

Suhi kašalj ne ostvaruje svoju osnovnu svrhu, to jest on nema učinka, i kao takav on iscrpljuje osobu. Suhi kašalj se većinom pojavi ako je riječ o nekoj virusnoj infekciji respiratornih organa. Osim toga, suhi kašalj može nastupiti i kao simptom gripe.

Akutne respiratorne infekcije nisu posebno opasne. Često budu blage, i mogu se liječiti kući. Ako se pojavi ova vrsta infekcije, nju slijedi i uporni suhi kašalj. Kašalj predstavlja automatsku, refleksnu reakciju koju čovjek ne može voljno kontrolirati. Nastaje kao podražaj na sluznici dišnog sustava. Ako želimo liječiti suhi kašalj, mi zapravo želimo potaknuti produktivni kašalj. To znači, bolesnik treba da ima prirodnu mogućnost iskašljavanja. Karamelizirani šećer je najbolji baš za to. On će u naše grlu odlično da zamijeni sekret. U tom slučaju, kada bolesnik kašlje, on radi iskašljavanje, što je sasvim normalna prirodna pojava kod čovjeka. Suhi kašalj nestaje, smanjuje se pojava iritacije i bolesnik lakše podnosi bolest.

Sada, kada smo objasnili ulogu karameliziranog šećera, slijedi recept za pripremu lijeka.

Prirodni lijek od šećera i mlijeka

Uzmite nekoliko žlica šećera pa ga rastopite na laganoj vatri. Stalno ga miješajte, sve dok ne dobije svijetlosmeđu boju. Kada ste postigli to, šećer zalijte sa jednom šalicom mlijeka. Miješajte sve ddok se šećer ne rastopi u mlijeku. Ovaj napitak jako je ukusan, i naravno – dobar je lijek za kašalj.

Osim karameliziranog šećera, za liječenje upornog kašlja dobrim se pokazao i ovaj lijek.

Iskoristite crveni luk i domaći med

Za pripremu ovog lijeka trebat će vam glavica crvenog luka i tek dvije žlice kvalitetnog domaćeg meda. Proberite jednu dobru, zdravu glavicu crvenog luka. Odstranite nožem korijenski dio, te luk zarežite nožem, da dobijete što više rascjepa u samoj glavici luka. Kada ste pripremili glavicu, stavite ju u neku staklenu zdjelicu, i sa gornje strane, koju ste zarezali, zalijte glavicu sa dvije žlice meda.

Prekrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite malo da stoji na sobnoj temperaturi. Nakon sat ili dva, kroz plastičnu cjediljku, ili neku gazu, procijedite mješavinu soka i meda. To je doza lijeka za jedan dan. Svaki sljedeći dan pripremite sebi novu dozu i uzimajte dok kašalj ne prestane. Dovoljno je uzimati jednu žlicu ovog sirupa svaka dva sata. Već nakon prvog uzimanja počet će te iskašljavati.

Mnogi svjedoče da je ovo jako dobar lijek za iskašljavanje, u što ne sumnjamo.