Na Sajmu elektronike – CES 2017. bit će predstavljena najnovija NOKIA 6

Poznati svjetski Sajam elektronike CES i ove će godine pokazati mnoge novitete iz svijeta pametnih telefona. Nakon dugo godina, kompanija HMD će predstaviti model NOKIA sa Android sustavom.

HMD je novonastala kompanija sa sjedištem u Finskoj, koja ima kupljena prava na brend ime NOKIA. Povodom toga, HMD će ove godine predstaviti novi NOKIA model – 6.

Najnoviji model pod imenom NOKIA, koji će pokretati Android OS, bit će predstavljen na CES-u u Kini. Iako ovaj model nije izvorno rađen u pogonima stare kompanije, bit će to prvi ozbiljan pokušaj HMD Global-a da nastupi na tržištu pametnih telefona. Zbog stare slave i svega što je NOKIA predstavljala u svijetu pametnih telefona, nadamo se da će NOKIA 6 imati sreće u svom nastupu.

Nakon velikog neuspjeha sa Microsoft Windows mobile smartphone uređajima, NOKIA 6 će udariti na najkompetitivnije tržište – nastupa sa trenutno zadnjom verzijom Androida (Nougat Android 7.0).

Ako se sjetimo svih neuspjelih pokušaja iz Microsofta, i NOKIA modela sa Windows mobilnim sustavom, logično je i bilo da se NOKIA prepusti nekom drugom.

Još uvijek nemamo dosta tehničkih detalja, barem onih potvrđenih, u vezi ovog modela. Ipak, ono što znamo nas veseli.

NOKIA 6 specifikacije

Dvije SIM kartice: Dual SIM (Nano-SIM kartica)
Zaslon: IPS LCD, 5.5“ rezolucije od 1080×1920 piksela sa gustoćom od 403 piksela po kvadratnom inču
Zaštita zaslona: NOKIA 6 ima Corning Gorilla Glas 3
OS: Android v7.0 Nougat
Procesor: Cortex-A53 procesor sa osam jezgri radnog takta od 1.4GHz
Utor za memorijsku karticu: MicroSD proširivo do 256GB
Radna memorija telefona iznosi 4GB, a 64GB je dostupno za pohranu podataka
Senzori: senzor za otisak prsta, žiroskop, senzor blizine, kompas, senzor ubrzanja
Baterija: 3000mAh ugrađena u kućište

Komentar na tehničke specifikacije

NOKIA 6 sigurno neće zasjesti na prvo mjesto po svojim hardverskim značajkama, no to nikako nije smartphone nižeg ranga. Uz očekivanu cijenu od nekih 280EUR, hardverska konfiguracija odgovara trenutnom stanju na tržištu. Neće se NOKIA istaknuti među kineskim modelima, ali će svoj put možda pronaći u konkurenciji marki na koje smo navikli.

Baterija od 3000mAh nikako ne ulijeva povjerenje, no trebamo spomenuti da su ovo još uvijek ne potvrđeni detalji u vezi ovog uređaja. 4GB radne memorije i više je nego možemo očekivati, posebno za cijenu koja se najavljuje. NOKIA 6 će svakako pobuditi veliki interes, a daljnji rad i djelovanje nove kompanije u predstojećem vremenu ovisit će sigurno o kvaliteti i mogućnostima ovog modela.