ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ove igračke špijuniraju vašu djecu, a snimke šalju Kinezima

Udruženja potrošača pobunile su se protiv igračaka-špijuna, koje prikupljaju podatke o djeci bez znanja roditelja i automatski ih šalju proizvođačima.

Neke igračke s internetskom vezom mogu se pretvoriti u prave talentirane špijune, kojima se može upravljati preko najobičnijeg mobilnog telefona, upozoravaju europska i američka udruženja za zaštitu prava potrošača koja su odlučila podići tužbu.

Udruženja su posebno zabrinuta zbog dvije igračke, lutke Moja prijateljica Cayla i robota i-Que, koje ne mogu “raditi” bez korištenja aplikacije za mobilni telefon ili tablet, objašnjava Europsko udruženje za zaštitu prava potrošača (BEUC) u priopćenju objavljenom u Bruxellesu, prenosi AFP.

Sporne igračke proizvodi Genesis Toys čije je sjedište u Hong Kongu, koji tvrdi da je najveći svjetski proizvođač igračaka povezanih na internet.

Ove lutke mogu odgovarati na jednostavna pitanja koja im postave djeca, a svi razgovori se, navodno šifrirani, snimaju na serverima.

Organizacije potrošača u tekstu tužbe navode da proizvođač Genesis Toys ne traži odobrenje roditelja prije prikupljanja snimki i drugih osobnih podataka o djeci, i da se svaka riječ koju dijete izgovori u igri prenosi tvrtki Nuance communication, specijaliziranoj za tehnologiju glasovnog prepoznavanja.

U nacrtu tužbe protiv Genesis Toys i Nuance communication pred američkom Saveznom trgovinskom komisijom (FTC), četiri američke organizacije istaknule su Nuance, koji tvrdi da prikupljene podatke koristi kako bi poboljšali proizvode, svoju tehnologiju prodaje vojnim, obavještajnim i policijskim agencijama.

“Kada igračka prikuplja osobne informacije o djetetu, obitelji imaju pravo znati, i moraju imati suvisli izbor u pogledu toga kako se koriste podaci o njihovom djetetu”, rekla je savjetnica za tehnološke politike neprofitne američke Unije potrošača Katie McInnis, a prenio Wall Strett Journal.

Lako ih je hakirati

Istraživanje norveške nezavisne organizacije za zaštitu potrošača (Forbrukkerradet), na kojem se temelje tužbe različitih organizacija i u koje je AFP imao uvid, ističe da se Cayla i i-Que mogu koristiti poput običnih bluetooth slušalica, što ih čini posebno podložnima za zloupotrebu.

“Svatko se vrlo lako može povezati na lutku. Dakle, u blizini uključene lutke neznancu se lako priključiti i govoriti preko lutke ili preko te veze slušati razgovore, ne samo djece, nego drugih u blizini”, objasnio je za AFP Finn Myrstad, dužnosnik Norveškog vijeća potrošača iz odjela za digitalne usluge.

“Proizvođaču je na ovaj sigurnosni problem ukazano prije gotovo dvije godine. Do sada su ga morali otkloniti”, rekao je.

Norveški izvještaj je dao izuzetno jednostavnu preporuku za malu izmjenu igračke – da se za priključivanje na lutku zatraži i fizički pristup, dodir, poput pritiska na tipku kako bi se potvrdilo povezivanje uređaja. WSJ navodi i da se podaci mogu zloupotrijebiti za marketing.

Djeca im se povjeravaju

Organizacije koje podnose tužbu navode da je lutka Cayla programirana rečenicama koje se pozivaju na Disney svijet i Disney filmove, i da djeca to teško prepoznaju kao reklame.

Izvršni direktor Kampanje za djetinjstvo bez marketinga Josh Golin navodi da se djeca sprijatelje s lutkama i igračkama koje imaju “osobnost” i da im povjeravaju detalje o životima.

“Od ključnog je značaja da osjetljivi podaci koje ove lutke prikupljaju budu podložni najstrožoj zaštiti i da se ne koriste za manipulativni i prikriveni marketing”, izjavio je za WSJ.

Najmanje 18 udruženja za zaštitu potrošača i djece iz 15 europskih zemalja iznijet će ovaj slučaj pred nadležne vlasti.

Norveško istraživanje bavilo se još jednom igračkom Hello Barbie. Ova lutka se ne prodaje u Europi, a udruženja za zaštitu sigurnosti na internetu već su pokrenula pitanje ove lutke u SAD-u.

Cayla u Americi se prodaje za oko 60 dolara, a robot i-Que za oko 90 dolara, prenosi WSJ. Preko interneta se ove igračke u Europi nude oko 50 eura.