Riža puna plastike: Evo kako da je razlikujete od prirodne!

Na tržištu se pojavila riža puna plastike. Naravno, takva namirnica nije zdrava za konzumiranje, pa je dobro znati je prepoznati i izbjegavati za korištenje.

Riža koja se uvozi iz Kine je često puna pesticida ili je pomiješana sa plastikom. To, naravno, nikako nije dobro po ljudski organizam i zato treba dobro da pazite. Donosimo par praktičnih savjeta kako prepoznati ovu rižu.

Evo kako da provjerite da li je riža koju ste kupili prirodna ili kombinacija plastike

Test sa vodom može biti najbrži način da ustanovite dali je riža prirodna ili pravljena od plastike. U čašu vode stavite jednu žlicu sirove riže. Ako potone, to je dobar znak da je riža prirodna. U slučaju da pliva na površini, vjerojatno je riža umjetna.

Test sa vatrom isto može pokazati znakove riže sa primjesom plastike u sebi. Jednostavno zapalite par zrna riže sa šibicom ili upaljačem. Ako riža sadrži plastiku u sebi, osjetit ćete karakterističan miris spaljene plastike. Takvu rižu izbjegavajte jesti.

Test sa plijesni malo duže traje, ali svakako može dati odgovore na vaša pitanja. Stavite rižu u posudu i zatvorite je hermetički. Ostavite na toplom mjestu i kroz nekoliko dana pogledajte dali se pojavila plijesan na riži. Ako se plijesan ne pojavi, znači da nešto nije u redu jer je pojava plijesni normalna i prirodna pojava.

Test uz pomoć tučka i avana. Još jedna od metoda kojom možete da provjerite kvalitetu riže, jeste metoda sa avanom i tučkom. Stavite rižu u avan i usitnite tučkom. Ako je prah bijel, sve je u redu. Ako je prah žućkast, bacite ga.