RECEPT: Med od bundeve za obnovu jetre

Med je sam po sebi jako zdrav i često se koristi kao prirodni lijek. Ako se iskoristi kao namirnica, zajedno sa bundevom, dobit ćete pravi lijek za obnovu jetre.

Osim za regeneraciju jetre, ovako pripremljen med ima još mnoge druge upotrebe, najčešće u slučaju liječenja nekih bubrežnih oboljenja.

Med od bundeve efikasno pomaže izbacivanju žuči, i liječenju oboljenja mokraćnih kanala. Tu su i druge blagodati ovog meda, pa ćemo spomenuti neke u nastavku teksta.

Zahvaljujući svom blago laksativnom i diuretskom djelovanju, med od bundeve odlično pomaže kod zatvora i različitih oboljenja debelog crijeva. Pored toga, zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med je izvrstan pojačivač imuniteta i općeg životnog tonusa.

Pomaže u borbi sa povećanim kolesterolom, aterosklerozom, smanjuje smetnje u radu srca, a dobar je i u borbi protiv suvišnih kilograma.

Recept za pripremu meda od bundeve

Za pripremu ovog prirodnog lijeka bit će vam potrebna jedna zrela žuta bundeva. Sve što je potrebno jeste da odsiječete vrh i izvadite unutrašnjost bundeve.

Kroz otvor koji ste dobili, bundevu napunite šećerom. Od gore poklopite odsječenim vrhom i ostavite na desetak dana na prohladno mjesto.

Preporučujemo da bundevu stavite u neki lonac, jer će vremenom omekšati i bit će je teško premjestiti kada zatreba.

Kroz desetak dana šećer će se otopiti u bundevinom soku. Čim se šećer otopi, skinite poklopac i tečnost koju ste dobili pretočite u staklenku.

Ako na vrhu poklopca primijetite plijesan ne brinite. U tom slučaju napravite rupu na dnu bundeve, i kroz nju pretočite med u posudu.

Čuvanje bundevinog meda

Najbolje je med čuvati u frižideru u čistoj staklenci sa poklopcem. Rok trajanja je oko mjesec dana. Da bi ga sačuvali duže, možete ga prokuhati do zagušćivanja, no u tom slučaju se izgubi dio korisnih sastojaka.

Kako se koristi med od bundeve?

To je vaš izbor. Možete sa njim zaslađivati čaj, možete ga konzumirati samostalno 2-3 puta dnevno, po 2-3 žlice, možete ga koristiti kao preljev za palačinke, ili osmisliti neku svoju varijantu.

Konzumirajte ga koliko god dugo želite. Ako vam je nedovoljno, možete odmah pripremiti veću količinu od 2-3 bundeve.

Ako nekim slučajem ne želite konzumirati med napravljen od šećera, sadržaj bundeve napunite pravim pčelinjim medom.