Prirodni lijek: Ljekoviti cvjetovi nevena

Ako se spomene alternativna medicina, neka prirodna krema ili čaj za reguliranje mjesečnog ciklusa kod žena, onda nam vjerojatno kroz misli proleti slika nevena.

Narodna medicina već tisućama godina dosta uspješno koristi ljekovita svojstva ove biljke.

Neven je kroz povijest dokazao svoju djelotvornost, a današnja moderna istraživanja potvrdila su njegove ljekovite osobine.

Neven je biljka mediteranskog područja, no uspješno se uzgaja po čitavoj Europi, i dalje po drugim kontinentima. Stari Rimljani cijenili su ovu biljku, te su cvjetove nevena koristili u kulinarstvu. Dodavali su ih u juhu za koju su vjerovali da podiže raspoloženje.

Upotreba nevena u liječenju

Najčešće se koriste cvjetovi biljke. Beru se i sakupljaju od lipnja pa nadalje i to čim se otvore, zatim se suše na tamnom prozračnom mjestu. Tako osušeni cvjetovi upotrebljavaju se za pripremu prirodnih krema, vodice za grgljanje i obloga. Od cvjetova nevena se priprema i ljekoviti čaj, posebno dobar za reguliranje mjesečnog ciklusa. Ponekad se ljekoviti neven koristi i za unutarnju upotrebu kao oparak ili tinktura.

Cvjetovi nevena sadržavaju flavonoide, karotenoidne pigmente koji im daju narančastu boju, te eterično ulje koje je bogato triterpenoidima. Smatra se da triterpenoidi daju toj biljci protuupalna svojstva.

Kao prirodni lijek za vanjsku upotrebu, neven koristimo za liječenje kožnih tegoba, kao što su porezotine, svrbež, raspucala koža, opekline od sunca i ugrizi kukaca, pa se upotrebljava u mnogim kozmetičkim preparatima, a preporučuje se i u liječenju infekcija usta. Više istraživanja vezanih ljekovita svojstva cvjetova nevena ukazalo je ne samo na njihova protuupalna i antibakterijska svojstva nego i na njihovu djelotvornost u suzbijanju infekcija uzrokovanih virusima i parazitima.

S obzirom da neven ima bogate, lijepe cvjetove, često se koristi i kao ukrasna biljka. Sami ga možete posaditi u vrtu, te koristiti kao sastojak za pripremu ljekovitih preparata. Neven se jednostavno može uzgojiti iz sjemena. Posijte sjeme u proljeće, u dobro dreniranu neutralnu ili lužnatu zemlju, po mogućnosti na sunčano ili blago sjenovito mjesto.

Kada su cvjetovi u potpunosti otvoreni, pred zalazak sezone ih sakupite i osušite na prozračnom mjestu. Kasnije od njih možete praviti čaj, ili dobro poznatu mast od nevena.