Par savjeta: Naučite liječiti nervozu

Suvremeni stil života učinio je da nervoza postane naš stalni pratilac. Neizostavan je dio mnogih života, ali u negativnom smislu, zbog čega je jako važno znati se oduprijeti ovoj bolesti.

Pokušat ćemo vam dati korisne savjete, kako da liječite nervozu.

Reakcija organizma na stresne situacije je spontana i teško se kontrolira. Svaka osoba reagira drugačije, ali za sve vrijedi isto pravilo – važno je da čovjek nauči da se nosi sa svakodnevnim izazovima.

Nervoza je danas česta pojava, i glavni uzrok mnogih drugih zdravstvenih poteškoća. U nastavku teksta ćemo spomenuti neke načine liječenja ove bolesti.

Nudimo vam nekoliko savjeta koje mogu biti od pomoći

Kao prvi savjet, mnogi stručnjaci kažu da se treba lagano buditi u jutro. Dovoljno sna i postepeno buđenje su osnovni uvjeti da dan započne opušteno. Nemojte da „skačete iz kreveta“. Nakon alarma dajte sebi vremena i ostanite u krevetu još nekih 10 minuta. Postepeno se razbudite. Isplanirajte vrijeme da na miru možete da obavite sve svoje jutarnje rituale, uživajte u njima.

Pauza na poslu uvijek nam je stresna, a trebalo bi da je potpuno suprotno. Ručak na brzinu ima više štete nego koristi. Ne samo što će izazvati nervozu nego i lošu probavu i tako slijed drugih poteškoća. Bolje je da to vrijeme provedete u prirodi ili slušate opuštajuću muziku uz sendvič nego da zbog obilnijeg obroka dovedete sebe u stresno stanje.

Naučite pravilno disati, baš kako se kaže „punim plućima“. Važno je znati pravilno disati, a postoji i vježba za to:

Sjedite na stolicu i opustite se

Udahnite duboko i zadržite zrak tri sekunde, a onda izdahnite

Ponovite ovu vježbu dvanaest puta

Prirodni lijek vam može biti čaj za smirenje. Čajevi su efikasno sredstvo i za oslobađanje organizma od štetnih materija koje također izazivaju nervozu. Za valerijanu ste vjerojatno već i prije čuli, pa je ovo pravi trenutak da napravite čaj od valerijane. Još jedna odlična biljka protiv nervoze je kantarion. Naime, ova biljka djeluje kao sedativ, a za smirenje će vam biti dovoljne tek dvije žličice sušenog lista kantariona, od kojeg napravite šalicu čaja. Pustite čaj da odstoji deset minuta poklopljen, a zatim procijedite i popijte u malim gutljajima. Po istom receptu možete pripremiti i čaj od matičnjaka i lavande.