Zašto zubi bole, a nokti i kosa ne?

Tupa, pulsirajuća bol zubi sigurno je nešto što smo svi iskusili, a što želimo izbjeći pod svaku cijenu. No, zašto zubi bole, dok, na primjer, nokti ne bole?

Za razliku od kose ili noktiju, zubi su napravljeni od živog tkiva. Bol koju iskusimo tijekom zubobolje mehanizam je kojim tijelo javlja mozgu da nešto nije u redu.

Ispod cakline zubi nalaze se još dva sloja koja su „živa“. To tkivo je prožeto živcima koji šalju signale mozgu kada dođu u dodir s hladnim ili toplim supstancijama, tj. hranom ili pićem, ili u  slučaju kada se zub susreće sa silom koja ga može slomiti.

Vrste slojeva od kojih se sastoji zub

Zubi se sastoje od nekoliko slojeva. Vanjski sloj vrlo je čvrst i zove se caklina. Ovo tkivo nije živuće, no unutarnji je dio zuba napravljen od čvrstih ćelija koje se zovu dentin. Ispod dentina, nalazi se zubna pulpa koja je mekano tkivo ispunjeno krvnom stanicama i živcima. Pulpa učvršćuje zub za zubno meso, tj. desne, te se prožima od krune zuba (vrha) do korijena zuba.

Zubne šupljine nastaju kao rupe na mjestima oštećenja cakline te je najčešći krivac za zubnu bol. Najčešći je uzrok ugljikohidrati, i to poglavito iz tvornički obrađene hrane pune šećera. Na tom se šećeru hrane bakterije koje onda uništavaju caklinu i tvore karijes na zubu. Metabolički otpaci tih bakterija uzrokuju propadanje zuba. Jednom kada caklina istrune, dentin koji je sada postao izložen registrirat će svaku toplinu, hladnoću i pritisak, te će uzrokovati bol.

Ako bakterije napadnu i šupljinu zuba, može doći do upale zuba i infekcije. Živci u šupljini tada će vrištati na svaku kap kave, svaki griz i svaki pritisak. Napukao zub isto tako može uzrokovati bol pri žvakanju jer će se savijati i pritiskati pulpu, koja je puna živaca.

Bol u desnima

Postoji isto tako i bolest desnih, čija je bol slična zubobolji. Kod bolesti i infekcije desnih bakterije se „uvuku“ ispod mesa, a imunološki se sustav aktivira da bi neutralizirao prijetnju.

Tijelo je tada u nemogućnosti razlikovati stanice desnih od bakterijskih stanica, te napada i vlastite stanice, a što tada uzrokuje bol.

Bolest desnih može uzrokovati povlačenje desnih. Korijen zuba tada je izložen vanjskim uvjetima, te se osjetljivost zuba na hladnoću, toplinu i bakterije drastično povećava. Predebela kruna i caklina isto tako mogu uzrokovati bol pri žvakanju zbog pritiska zuba na meso. Problemi sisavaca Ljudi su sisavci te, kao i ostali sisavci, imaju tek jedan niz trajnih zubi koji rasu samo jednom.

Reptili poput krokodila svoj plijen ne žvaču, nego gutaju, te im stoga nije potrebna komplicirana struktura koja povezuje zube i mozak. Žičani je sustav kod sisavaca kompliciran, te mozak prima stalne informacije o hrani koju žvačemo, njenom sastavu, količini potrebnog pritiska i slično. Takva mreža živaca ujedno predstavlja i problem, jer je veća mogućnost oštećenja zuba i živaca.

Da bismo izbjegli oštećenja zuba, potrebno je što više izbjegavati hranu bogatu šećerom, koji je postao lako dostupna pošast moderne prehrambene industrije.