Samo Windows 10: Microsoft zaustavio dio prodaja Windows 7 i Windows 8.1 sustava

Nakon dvogodišnje odgode, i produžavanja životnog vijeka svojih Windows 7 i Windows 8.1 sustava, Microsoft se napokon odlučio reagirati u korist najnovijeg Windowsa 10.

Na jučerašnji datum 01.11.2016. Microsoft je zaustavio prodaju licenci Windowsa 7 za proizvođače računala sa već instaliranim Operacijskim sustavom.

Osim Windowsa 7, ova odluka se odnosi i na sve verzije Windows 8.1 sustava. Prema politici kompanije – zaključno sa 31.10.2016. zaustavlja se isporuka licenci za sve verzije Windowsa 7 i sve verzije Windowsa 8.1. Ovo se odnosi na OEM licence (Original Equipment Manufacturers), takozvane računare sa već instaliranim tvorničkim OS-om.

Postupak kompanije daje vjetar u leđa najnovijem Windowsu – Dobrodošao Windows 10

Zaustavljanjem isporuke za – sada već stare Windowse, Microsoft je svu svoju snagu usmjerio na Windows 10.

Ako se odlučite na kupovinu novog računara, a želite već instalirani Windows, možete odabrati samo najnoviji Windows 10. Možda se uspijete snaći, ako to želite, i kupiti neki stariji računar sa lagera. Ipak, prema svim dosadašnjim recenzijama i već dužim korištenjem Windowsa 10, to vam ne preporučujemo.

Windows 10 je jako stabilan sustav, dolazi sa potpunom podrškom i spreman je za najnovije čipove i elektronske dijelove unutar kućišta. Sa druge strane, ako i pronađete novi računar sa Windows 7 sustavom, možete očekivati probleme sa driverima, podrškom i sigurnosnim nadogradnjama.

I naš glas ide za Windows 10 – Jako je dobar

Ako baš niste osuđeni na Windows 7 ili Windows 8.1, odaberite sebi najnoviji sustav iz Microsofta. Windows 10 je stabilan sustav, donosi mnoga poboljšanja i svakako novitete koje prethodnici nisu imali.

Anniversary Update Windowsa 10 je dobro došao komad OS-a koji će svakako pomoći da se odlučite. OS je pouzdan i lagan za korištenje. Start izbornik je doživio znatne kozmetičke, pa i izmjene ispod kože. Možemo samo kazati kako je Start lagan za korištenje i potpuno funkcionalan dio Windowsa 10. Osim toga, najnoviji OS iz Microsofta donosi digitalnog pomoćnika – Cortana. Donedavno se Cortana mogla uključiti samo u regiji SAD-a ili nekoj drugoj regiji nativnog Engleskog govornog područja. Sa najnovijim nadogradnjama Cortana je dostupna i kod nas. Za kraj da spomenemo Edge Internet preglednik. Mnogi ga kude, poistovjećuju sa Internet Explorerom i traže mu zamjerke. Možda iz navike, jer smo tako naučili kroz već par Microsoftovih operacijskih sustava, no treba biti realan i sagledati stvari. Edge je zapravo sasvim novi Internet preglednik, a koliko je dobar to nam može pokazati vrijeme kroz neko optimalno svakodnevno korištenje.

Za kraj možemo samo kazati – Zbogom Windows 7, dobrodošao Windows 10.