Otputujmo do Šibenika

Šibenik je jedan od najbolje pozicioniranih gradova na Jadranskoj obali. Prije nego i dođe u dodir sa Jadranskim morem, šibenik je već na vodi – on se proteže od kanjona rijeke Krke pa sve do izlaza na otvoreno more.

Bogata, i tako raznolika konfiguracija terena daju Šibeniku mnoge mogućnosti. Nije bez razloga ovaj grad tako popularan i dobro posjećen iz godine u godinu.

Prije nego započnemo priču o turizmu, napisat ćemo par zanimljivih činjenica u vezi Šibenika.

Malo tko zna, ali Šibenik je najstariji samorodni grad na Hrvatskom priobalju. Danas je Šibenik kulturni, obrazovni i gospodarski centar regije, a upravno je središte Šibensko-kninske županije.

Nekada ga nazivamo Krešimirov grad, jer se po prvi put spominje 1066. godine u darovnici Petra Krešimira IV. Ovaj vrijedni povijesni dokument daje Šibeniku posebnu važnost i značaj kakav ima i zaslužuje danas. Imao je Šibenik kroz povijest i svojih tragičnih trenutaka, no nećemo u tom smjeru. Tko god želi pobliže upoznati povijest ovog grada neka pronađe zanimljive povijesne knjige, ili još bolje – neka posjeti neki muzej u Šibeniku. Mi ćemo se okrenuti lijepim pričama, baš onim koje ovaj grad i zaslužuje.

Spomenuli smo pogodan zemljopisni položaj grada. Da budemo potpuno precizni, mislimo prvenstveno na reljef terena na kakvom je Šibenik smješten. Takav kompleksan reljef dao je gradu dodatnu mogućnost širenja i razvoja, što mnogi gradovi nisu imali. Krajobraz čitave regije jako je raznolik. More koje se stapa sa obalom ponudilo je dodatne mogućnosti, posebno bogate ulove za ribare tog grada. Jadransko more je i danas najveće bogatstvo ovog grada, i osnovni izvor prihoda za njegove stanovnike.

Osim ribarenja, Šibenik njeguje i turizam

Turizam je relativno nova gospodarska grana Šibenika. Ipak, zbog svojih ljepota, povijesnih priča i mnogih građevina, ovaj grad brzo raste – U turističkom pogledu. Turizam se u Šibeniku jako brzo razvija, što je opet s jedne strane zasluga tako kompleksne reljefne strukture, a sa druge strane njegove već i tako bogate prošlosti. Grad se razvija rapidno, ali ne živi samo na staroj slavi. Šibenčani su itekako svjesni važnosti ulaganja u turizam. Tome svjedoče i sve veći broj projekata za ugostiteljski sadržaj. U gradu se grade novi kompleksi hotela, otvaraju novi ugostiteljski objekti i proširuje se ponuda za turiste. Šibenik danas ima jako dobru ponudu za svakoga, i teško da će netko ostati ravnodušan.

Osim ponude u strogom centru Šibenika, na obali ili u lokalnim restoranima, posjetitelji ovog prelijepog grada mogu otići i malo dalje. Šibenik se nalazi u blizini parka prirode Vransko jezero, a u samoj zaleđini grada se nalazi očaravajući kanjon Krke. Ima se tu zaista mnogo toga za vidjeti. Prirodni ugođaj smirit će i one rastresite, a lokalna gastronomska ponuda oduševit će svačiji ukus. Nadamo se vašoj skoroj posjeti Šibeniku. Uvjereni smo da ćete provesti nezaboravne trenutke u ovom prelijepom gradu na Jadranu.

Za kraj, pročitajte još par zanimljivih tekstova na temu turizam u Šibeniku, ili pogledajte prelijepe fotografije tog grada.