Odličan recept za pripremu turšije – Bez konzervansa

Najbolji primjer dobre zimnice svakako je turšija. Spoj povrća koji pronalazimo u turšiji daje nam najbolje što naš organizam treba tijekom zimskih mjeseci kada inače oskudijevamo svježim namirnicama.

Za zimu nema bolje zimnice – Turšija je zakon…

Turšija je najbolji primjer ukusne i raznovrsne kombinacije, namirnica koje će idealno upotpuniti svako jelo kroz kišni jesenski i snježni zimski period.

Povodom gore napisanog u nastavku donosimo recept za pripremu turšije

Nadamo se da će se recept svidjeti i vama, i da će već ove zime vaša smočnica biti upotpunjena ukusno pripremljenom turšijom.

Za pakiranje turšije pripremite kanticu s poklopcem od 10 kg ili nekoliko staklenki.

Sastojci za pripremu turšije su: 5 kg povrća po izboru, slobodno kombinirajte kupus, papriku, krastavac, mrkvu, karfiol, zeleni paradajz, cherry paradajz i drugo ukusno povrće. 1 l domaćeg octa, 3 litre vode, 40 dkg šećera i 20 dkg soli.

Priprema turšije zaista je jednostavna

Povrće i kanticu dobro očistite i operite. Narežite očišćeno povrće na željenu veličinu i poslažite u kanticu. U posebnoj posudi izmiješajte ocat, vodu, šećer i sol, te malo promiješajte kako bi se sol i šećer brže otopili.

Pretočite dobivenu tekućinu u kanticu da potpuno natopite povrće. Zaklopite kanticu i stavite na hladno mjesto. Sačekajte 2-3 tjedna i vaša turšija je spremna. Nakon tog perioda uživajte u ukusnim i jako zdravim zalogajima. Ovako pripremljena turšija ne sadrži konzervans. Jedite turšiju bez straha od kilograma ili grižnje savjesti, jer vi zapravo jedete povrće.