Nije holodek iz Star Treka, ali blizu: Što je virtualna realnost?

Virtualna realnost (često se koristi kratica VR) odnosi se na novu tehnologiju koja je napravila veliki iskorak prije nekoliko godina, točnije 2012. godine s uređajem poznatim kao Oculus Rift.

Iako je koncept virtualne realnosti star barem pola stoljeća, a jedan je oblik koncepta prikazan i u seriji Star Trek u kojoj protagonisti koriste posebnu sobu za živu simulaciju čega god požele.

Iako nismo dosegnuli toliki stupanj simulacije stvarnosti, novi je korak do tog postignuća u napravljen prvim prototipom pod nazivom Oculus Rift, projektom koji je započeo 2012. godine.

Taj je uređaj dizajniran tako da ga stavite na glavu, poput ogromnih naočala, a vidno polje vam u potpunosti ispunjava ekran na kojemu možete iskusiti filmove, pa čak i video igre – u 3D tehnologiji.

Uređaj simulira korisnikovu prisutnost unutar okoliša kojeg vidi te se čak može i interakcija s okolišem kojeg percipira.

Kako zapravo radi neki VR uređaj?

Okretanjem glave npr. desno uređaj će registrirati pokret i promijeniti sliku, kao da ste zaista u tom realnom svijetu pogledali udesno. Osoba tako može „pogledati uokolo“ u tom virtualnom svijetu. No, neki uređaju, od kojih je Oculus tek jedan, dopuštaju korisniku i da se „kreće“ i djeluje unutar te virtualne stvarnosti, obično putem joysticka.

Iskustvo u virtualnoj realnosti vrlo je dosljedno živom iskustvu, te se smatra da će imati široku primjenu; od simulacija letenja, treniranja vojnih postrojbi, simulacije sporta, pa čak i u virtualnom iskustvu pornografije. Američka vojska tehnologiju već sada koristi u treniranju padobranaca, koje objese za padobran u sobi ili hangaru, te mu uređaj stave na glavu u svrhu simuliranja pada padobranom.

Prvotna je namjena ovih uređaja bila u svrhu poboljšanja iskustva prilikom igranja videoigara, no tehnologija se brzo proširila na ostala polja. Tako je poznata tvrtka Valve u suradnji s HTC-om pokrenula proizvodnju HTC Vive simulatora virtualne stvarnosti. Tu je i Google cardboard, koji je jednostavnija, jeftinija i primitivnija verzija tehnologije. Uz Google cardboard, za iskustvo virtualne stvarnosti, dovoljan vam je mobilni uređaj kojeg stavljate unutra i čiji ekran gledate. Uz navedene uređaje, u razvoju je i Play Station VR, projekt s namjenom kreiranja uređaja za virtualnu stvarnost koji bi služio za igranje na Play Station 4 konzoli.

Cijene ovih uređaja variraju. Tako se Oculus Rift može naručiti putem interneta za oko 4500kn, HTC Vive za oko 7000kn, a za Play Station VR morat ćete sačekati još neko vrijeme, s obzirom da je u razvoju. Cijene nisu lijepe za oko, no razumljive su s obzirom da je tehnologija stara tek nekoliko godina, i da tek treba dosegnuti komercijalnu cijenu s kojom bi VR bio dostupan većini ljudi. Upravo zbog toga što su današnji modeli tek prototipi, preporučeno je sačekati još neko vrijeme prije kupnje stoga što će uređaji tada biti ispoliraniji, jeftiniji, i s većom potporom za detekciju gibanja.

Sve u svemu, tehnologija je i dalje u razvoju, no već sada daje obećavajuće i revolucionarne rezultate, a već je i sada dostupna po povoljnoj cijeni.