Bijeli luk – Lijek iz prirode koji nam je jako potreban

Uzgajamo bijeli luk već dugo kroz našu prošlost. Namirnica je to koju dobro poznajemo, i koristimo kako u kuhinji tako i u narodnoj medicini.

Iako ga dobro poznajemo, bijeli luk nas svako malo iznenadi – u pozitivnom smislu. Ovu biljku smo uzgajali još u Egiptu, ili Indiji prije više od 5000 godina. Danas je postala omiljena namirnica mnogim jelima i ljekovitim pripravcima.

Bijeli luk ima jako izražena ljekovita svojstva. Dobar je za naše zdravlje na mnoge načine. U nastavku ćemo ga opisati kao ljekoviti dar iz prirode.

Kroz povijest se koristio za liječenje mnogih bolesti i oboljenja. Bio je vrijedna začinska biljka, te je obilježio mnoge svjetske kuhinje. I danas se često koristi, i u kuhinji i kao sastojak mnogih ljekovitih receptura. Dobar je i sam, bez pomoći drugih sastojaka, a što sve liječi opisat ćemo u nastavku teksta.

Bijeli luk je odličan prirodni lijek – Ljekovita svojstva ove biljke su dokazana suvremenim istraživanjima

Dokazano je da bijeli luk pomaže u slučaju visokog krvnog tlaka, ateroskleroze, dobar je protiv raka debelog crijeva i protiv gljivičnih infekcija.

Kako smo spomenuli, bijeli luk je dobar kod povišenog krvnog tlaka. Hipertenzija se jako dobro može liječiti samim uzimanjem češnjaka. Redovnim konzumiranjem češnjaka, krvni tlak se spušta za 7 do 8%.

Protiv otvrdnjivanja krvnih žila opet se dobrim pokazao bijeli luk. Redovnim konzumiranjem, bijeli luk u tijelu djeluje protiv nakupljanja masnoća, kolesterola i kalcija u krvnim žilama. Na taj način one ostaju elastične i dobro prohodne.

Neka istraživanja pokazuju da bijeli luk dobro djeluje protiv raka debelog crijeva. Konzumiranjem ove namirnice djelujemo preventivno.

Najpoznatiji prirodni lijekovi protiv gljivica su pravljeni na bazi bijelog luka. Gljivična oboljenja kao što su atletsko stopalo, i druge slične infekcije, efikasno se liječe bijelim lukom. Da bi ga koristili bilo bi dobro napraviti neku kremu ili gel, da ne stavljate bijeli luk direktno na kožu jer jako djeluje i može prouzrokovati iritaciju.

Bijeli luk obećava i kod drugih bolesti

Istraživanja koja se provode na ovu temu daju nam nagovijestiti da bi bijeli luk bio dobar izvor spojeva potrebnih za liječenje benignog povećanja prostate.

I kod prehlade je dobar. Iako se još uvijek nisu odlučili priznati, stručnjaci se slažu da bijeli luk na neki način pomaže kod prehlade. Na koji točno način, to još ne znamo, ali je ova namirnica odličan izbor u slučaju liječenja sezonske prehlade ili gripe.

Znamo da je dobar kao prevencija raka debelog crijeva, no postoje neke naznake da bijeli luk dobro djeluje i protiv raka prostate.

Kožne bradavice su izrasline koje mnogima smetaju. Danas se službeno, uspješno uklanjaju tek kirurškim zahvatom. Ipak, mnogima je baš bijeli luk pomogao da bradavice nestanu.

Na koji točno način djeluje bijeli luk?

Što je tako dobro u ovoj biljci? Kako bijeli luk djeluje i zbog čega je tako ljekovit? U nastavku ćemo napisati par redaka i pokušati odgovoriti na postavljena pitanja.

Ovaj dominantni začin djeluje tako da povećava naše obrambene sposobnosti. On jača imunitet i na taj način pomaže organizmu da se lakše odupre raznim napadima izvana pa tako i iznutra. Bijeli luk se dokazao kao sredstvo protiv parazita, protuupalni lijek i odlično sredstvo protiv bakterija i virusa. Svježi češanj bijelog luka u sebi sadrži znatne količine spoja koji zovemo alicin. To je sumporni spoj koji luku daje prepoznatljiv okus i miris. Dobra stvar je kod alicina da on djeluje antibakterijski, antivirusno i antigljivično. Tri jako dobre karakteristike alicina daju mu tako dobra ljekovita svojstva.

Kada se u tijelu pojave bolesti izazvane bakterijama, gljivicama ili virusima, bijeli luk će pomoći da ih zaustavimo. Osim toga, bijeli luk je dobar za normaliziranje razine masnoća u krvi. U tom slučaju se najčešće koristi u kombinaciji sa prirodnim jabučnim octom. Češanj bijelog luka sprječava nastanak ugrušaka u krvi, te otvrdnjivanje stjenka krvnih žila.