Vrsta hobotnice koja će oduševiti svojim uzorkom

Do danas u svijetu poznajemo tek četiri vrste hobotnica sa karakterističnim plavim prstenima, a to su Hapalochochlaena marculsa, Hapalochochlaena lunulata, Hapalochochlaena fasciata i Hapalochochlaena nierstraszi.

Iako nas ove životinje očaraju svojom pojavom, promjenom boja i jakim hipnotičkim djelovanjem, vjerujte nam na riječ da nikako ne bi bilo dobro da se sretnete s njima.

Premda izgledaju simpatično i bezopasno kada se osjete ugrožene samo jedna može proizvesti dovoljno otrova da vas u trenutku može usmrtiti. Kada ovi plavi prsteni podivljaju i postanu intenzivno plavi znak je da treba što prije pobjeći.

Plava prstenasta hobotnica može se naći u različitim vrstama stanišnih tipova, uključujući lagune, uvale, grebene, razne pješčane podloge. Najčešće se nalazi u hladnijim plitkim vodama uz južnu obalu Australije, a može se naći i duž obala sjeverne Australije pa sve do Japana.

Pretpostavlja se da postojanje plavih prstena je povezano sa vizualnim dometom hobotnice koji je najosjetljiviji u plavom dijelu spektra.

Ispod gornjeg sloja kože (epidermisa) nalazi se vezivno tkivo koje sadrži mišićna vlakna, kromatofore (stanice koje sadrže pigment), leukofore i iridocite (stanice koje imaju zrcalne pločice na kojima se lome zrake svjetlosti). Zahvaljujući raznolikoj kombinaciji kromatofora i iridocita i brzini živčane kontrole, hobotnica može brzo mijenjati boju i prilagoditi se bilo kojem okolišu. Mijenjanje boja ovisi o stezanju i rastezanju kromatofora pomoću posebnih mišićnih stanica. Kad se one pod utjecajem živčanog sustava stegnu, kromatofori se s pigmentima rastegnu.