Uskoro se pomjeraju kazaljke na satu

Započinje zimsko računanje vremena. Saznajte kada i zbog čega se svake godine odlučimo na ovakav potez. Zbog čega svake godine pomjeramo kazaljke na satu?

Mnoge države i danas imaju odluku o pomicanju kazaljki na satu, odnosno odluku o Ljetnom i Zimskom računanju vremena. Neke države su takvu praksu odbacile, dok je neke nikada nisu ni usvojile.

Zanima vas zbog čega se zapravo pomiču kazaljke, kada i za koliko?

Naime, svake godine uoči dolaska zimskih dana vraćaju se kazaljke na satovima za jedan sat unatrag.

Točan datum nije uvijek isti, ali promjena se uvijek događa zadnje nedjelje u listopadu. Ove godine to će biti 30. listopada, kada se kazaljke s 3 sata ujutro prebacuju na 2 sata.

Satovi se u listopadu pomiču unazad zbog ljetnog računanja vremena, prakse pomicanja satova za jedan sat unaprijed prije ljeta, odnosno zadnje nedjelje u ožujku. Ljetno računanje vremena uvedeno je kako bi dani tijekom ljeta (a zapravo i tijekom većeg dijela proljeća i dijela jeseni) “dulje trajali”. Sustav su 1916. prvi diljem nacije uveli Njemačko Carstvo i Austro-Ugarska, u sklopu koje je to tada učinila i Hrvatska.

I dok se većina zemalja nakon ljeta “vraća” na normalno vrijeme, Turska je ove godine donijela dekret prema kojemu trajno ostaje na ljetnom računanju vremena kako bi se bolje iskoristilo danje svjetlo tijekom zime.