Sasvim logičan slijed: Kineski smartphone uređaji preuzimaju svjetsko tržište

Već dugo se predviđa dominacija kineskih proizvođača na svjetskom tržištu mobilnih telefona. Ovih dana baš to se i događa – Kineske kompanije lagano preuzimaju svjetsko tržište.

Naime, posljednje analize i statistike nam govore da kineski proizvođači pametnih telefona dolaze na svoje – zauzimaju vodeće pozicije u prodaji pametnih telefona.

Istina je da kompanije kao što su Apple i Samsung još uvijek čuvaju prva mjesta, ali je situacija takva da njihove trenutno pozicije nisu nedohvatljive. Naime, kineski proizvođači sve više djeluju, točnije šire svoje poslove po svijetu, a kvalitetom i niskim cijenama iz godine u godinu privlače sve veći broj kupaca.

Danas imamo razne kineske brendove koji su sve lakše dostupni, prihvatljivi cijenama i tehnološki u rangu sa najboljim modelima iz spomenutih, već proslavljenih kompanija.

Ne samo da raste prodaja kineskih uređaja, nego je zabilježen pad prodaje do sada jako dobro prodavanih modela.

Kineskim kompanijama ide na ruku loša prodaja konkurencije, posebno u 2016. godini. Sjetimo se nedavnog debakla sa popularnim LG G5 modelom, koji je primio jako loše kritike. LG G5 je zapravo možda i najlošije prihvaćen model u zadnjih desetak godina. Nećemo objašnjavati razloge za to, dovoljno je da potražite neke recenzije korisnika i vidite sve loše strane modularnog smartphone uređaja iz LG-ja. Osim LG modela G5, ove godine je Samsung doživio totalni fijasko. I danas, dok pišemo ovaj tekst, kompanija vrši povrat tek predstavljenog i puštenog u prodaju modela Note 7. Problemi sa baterijama u najnovijem Galaxy Note modelu dovela je do gubitka od više milijardi američkih dolara.

Doduše Apple sa svojim iPhone 7 modelom još uvijek čuva zadovoljstvo svojih kupaca, ali se ne vidi gužva u redovima za kupnju ovog najnovijeg modela. Sjetimo se samo prijašnjih godina i gužvi pred trgovinama na dan puštanja u prodaju.

Sve spomenuto u gornjem tekstu jasno nam daje za zaključak da kineski proizvođači napokon imaju prostora za nastup. Ne treba nas iznenaditi da već kroz dvije ili tri godine među prvima u prodaji bude neki brend na primjer UMI, HUAWEI, LeTV ili CUBOT.