Prirodni lijek – Bijeli luk

Bijeli luk, odnosno češnjak poznajemo kao nezamjenjiv sastojak mnogih jela koja svakodnevno pripremamo. Osim toga, bijeli luk je dobro korišten lijek u alternativnoj medicini. Upoznajmo ovu biljku…

Dobro ga je koristiti jer, pored svoje izražene arome i mirisa, bijeli luk ima mnoga ljekovita svojstva. Ova namirnica je zapravo jako efikasan prirodni lijek u mnogim situacijama.

Na sami spomen alternativne medicine, ili ako pričamo o ljekovitim biljkama, bijeli luk će pronaći svoje mjesto u tom kontekstu.

Kroz povijest, pa i danas se bijeli luk upotrebljava u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba. Zbog specifičnih spojeva koje u njemu pronalazimo, bijeli luk jako dobro djeluje na cjelokupni ljudski organizam. Dobar je za probavne organe, odnosno urednu i dobru probavu. Jako dobro djeluje na rad jetara i žuči, a kao najbolji prirodni lijek pokazao se za normaliziranje krvnog tlaka.

Bijeli luk se nalazi među najpoznatijim ljekovitim biljkama, po cijelom svijetu pa tako i kod nas. Maleni češnji bogati su mnogim spojevima, posebno alicinom koji nam pomaže na mnoge načine. Osim što je ukusan začin, aromatičan i prepoznatljivog okusa i mirisa, zbog bogatih nutritivnih spojeva bijeli luk će pomoći u slučaju različitih zdravstvenih tegoba.

Dobro će nam doći u slučaju prehlade, gripe ili nekih drugih virusnih oboljenja. Osim toga, bijeli luk je dobar borac protiv bakterijskih oboljenja, pa mu je primjena u liječenju daleko više raširena. Pogodan je za liječenje ženskih bolesti kao što je na primjer bijelo pranje. Tu se vidi prava moć bijelog luka. Ako ga ne koristite kao lijek, svakako ga ubacite u svakodnevnu prehranu jer će djelovati preventivno.

Poznat je i kao češnjak

Naravno da ste čuli za bijeli luk, pa tako i za češnjak. Riječ je o istoj namirnici koju znamo nazvati jednim ili drugim imenom.

Bijeli luk, odnosno češnjak nije poznat samo na našem području. Riječ je o začinu kojeg koriste svugdje u svijetu. I svjetska alternativna medicina jako dobro, i jako često koristi češnjak kao prirodni lijek.

Osim za liječenje, bijeli luk se koristi i kao prevencija mnogim bolestima. Uz pomoć ove namirnice mi jačamo naš obrambeni sustav, pa se ne kaže bez razloga da je dobro svaki dan pojesti češanj bijelog luka. Ovisno kako naviknete, češanj možete pojesti svako jutro na prazan želudac, ili zasladiti medom kada progutate češanj luka. Ne trebate ga gristi, posebno ako izlazite van, na posao ili u društvo. Dovoljno je progutati češanj bijelog luka a želudac i crijeva će uraditi ostalo.

Bijeli luk se pokazao najjačim u slučaju liječenja virusnih infekcija. Toliko je djelotvoran da će ukloniti pojavu herpesa sa usana. Osim virusa herpesa, koji je inače neizlječiv, bijeli luk će dobro doći u slučaju da trebate ukloniti kurje oko, bradavicu i slične druge izrasline sa tijela.

Kao namirnica i kao prirodni lijek, bijeli luk ima još mnogo zanimljivih osobina, ali o njima nekom drugom prilikom.