Par savjeta za sve vozače – Kako i kada zamijeniti brisače?

Pomalo se rimuje ali sasvim slučajno. Tema je zapravo ozbiljna, važna sa sigurnost u prometu, pa svakako pročitajte sa razumijevanjem i potrebnom dozom odgovornosti.

Pokušat ćemo dati savjete kada i kako da zamijenite brisače na svom automobilu. Ovo je najbolje vrijeme za to – početak jeseni. Ako ne znate postupak zamjene, objasnit ćemo vam u tekstu koji slijedi.

Kao i svaku drugu opremu na automobilu i brisače treba na vrijeme mijenjati. Kada je zapravo vrijeme zamjene, kako se zamjena radi i gdje pronaći odgovarajuće brisače saznajte u nastavku teksta.

Jesen je zapravo godišnje doba kada većina vozača radi zamjenu brisača na automobilu. Logičan slijed, rekli bismo, jer se vremenski prijelaz iz vrućeg i sušnog ljetnog razdoblja pretvara u hladnije dane sa sve učestalijim padalinama. Brisači su zapravo sezonska roba na automobilu pa se tako trebaju i mijenjati. Ako niste sigurni kako da sami zamijenite brisače na svom automobilu, nastavite čitati i naučite par korisnih savjeta da savladate zamjenu.

Iako će mnogi prepustiti zamjenu brisača stručnim osobama, u servisu ili u trgovini gdje su ih i kupili, postoje vozači koji sami obavljaju poslove oko održavanja automobila. Barem one poslove koji se mogu uraditi bez odlaska u servis.

Saznajte dali je došlo vrijeme zamjene, i koje brisače trebate uzeti za automobil koji vozite. Ako već čitate ovaj članak, vjerojatno je došlo vrijeme zamjene, barem ako ste nas pronašli putem tražilice. Svaka smetnja koju brisači uzrokuju zapravo je znak da je vrijeme zamjene već stiglo. Ne odgađajte previše, nego potražite odgovarajući model za automobil koji vozite.

Ako ste još uvijek u nedoumici, dali da uopće mijenjate brisače, odnosno ne znate jeli došlo vrijeme zamjene – evo par riječi stručnjaka koji se bave tom problematikom.

Dali je došlo vrijeme da zamijenim brisače?

Inače, brisače mijenjamo kada oni počnu da škripe, stvaraju buku i uznemiruju nas tijekom vožnje. Zanimljivo, da ih nećemo zamijeniti kada počnu loše da čiste vjetrobransko staklo, jer kada brisači škripe i buče dok rade, vrijeme zamjene je stiglo već i prije. Vozači se zapravo prilagođavaju lošijoj vidljivosti, koja se javlja vremenom, a nisu ni svjesni da im to znatno otežava vožnju. Da ne pričamo koliko je to rizično za sve sudionike u prometu. Da se ne mislite i ne provodite testove koji bi vam dali odgovore najbolje je mijenjati brisače početkom jeseni. To je neki minimum koji trebate ispoštovati da bi vozili sigurno, bez poteškoća u preglednosti ispred i iza vas.

Stručnjaci se zapravo zalažu za kontrolu i promjenu brisača barem jednom u pola godine, što bi značilo da se od vas traži zamjena barem dva puta godišnje. Ako možete podnijeti financijski svakako postupite tako. No, ukoliko smatrate da ipak nije potrebno, ili imate brisače koji traju dovoljno dugo, onda se odlučite za zamjenu pred jesen.

Da bi sačuvali trajnost brisača, da vam traju tijekom godine svakako pazite na sljedeće stvari

Potrudite se izbjeći moguća mehanička oštećenja brisača. Naime, znakovi trošenja gume na metlicama najčešće se javljaju zbog klizanja brisača po neravnoj i zaprljanoj površini vjetrobranskog stakla. Ako redovno, rukom očistite vjetrobransko staklo sigurno ćete produžiti vijek trajanja brisača. Druga stvar koju možete uraditi je da se pobrinete automobil parkirati u sjeni, odnosno u hladu kada god je to moguće. Naime, jedan od glavnih krivaca za istrošenost gume na metlicama je direktan utjecaj sunčevih zraka. Sunce nepovoljno djeluje na kvalitetu gume i narušava njezina svojstva. Ovo je možda i ozbiljniji problem jer sunce neće ostaviti vidljiva oštećenja na gumi, zbog čega vozač zapravo misli da ima brisače u odličnom stanju, a oni zapravo ne rade kako treba.

Stručna testiranja nam govore da se do tri kratka vodena traga na vjetrobranskom staklu mogu tolerirati. Sve drugo je previše i znatno narušava sigurnost u vožnji. Da budemo precizni, riječ je o tri traga vode koji nisu u centralnom vidnom polju. Ako pak postoji više tragova, ili su oni akumulirani u centralnom dijelu vjetrobranskog stakla – gdje znatno ometaju vozača, onda je svakako vrijeme da zamijenite brisače.

Osnovno pravilo za duži vijek brisača je – Očistite vjetrobransko staklo

Već smo spomenuli, samim čišćenjem vjetrobranskog stakla u znatnoj mjeri ste produljili vijek trajanja brisača. Kada gumica klizi po ravnoj i čistoj površini stakla ona se neće oštetiti i trajat će dulje. Isto tako, efekt čišćenja će biti bolji i neće dolaziti do buke tijekom rada.

Ako živite u mjestu gdje je snijeg nešto sasvim normalno, sigurno se svakodnevno borite i sa pojavom leda po određenim dijelovima karoserije pa tako i po vjetrobranskom staklu. Nikada nemojte paliti brisače da bi sklonili led. Kao prvo, brisači neće moći ukloniti nakupine leda, a sa druge strane led će sigurno oštetiti osjetljivu gumicu na metlicama. Još gori scenarij ej da se led toliko učvrstio za sami brisač da on ostane zaglavljen što može dovesti do mehaničkog oštećenja ili oštećenja elektronike u automobilu.

Prije nego krenete na put, očistite vjetrobransko staklo pazeći na neke osnovne stvari poput toga da ne čistite zaleđeno staklo vrućom ili toplom vodom, jer može doći do puknuća. Koristite tekućinu protiv zaleđivanja, a isto tako pazite da vam je u posudi za pranje vjetrobranskog stakla dobar omjer za zimske uvjete u kojima živite i vozite.

Završili smo sa pričom kada je potrebno zamijeniti brisače, odemo objasniti i kako da ih zamijenite

Osim što možete posjetiti prvi bliži servis da bi zamijenili brisače, to svakako možete uraditi i sami, kod kuće u garaži ili ispred u dvorištu.

Zamjena brisača zapravo kreće sa kupovinom pravog modela. Najbolje je na vrijeme mijenjati brisače, da bi imali dovoljno vremena odabrati najbolje za sebe. Izdvojite malo vremena i proučite što najbolje odgovara vašem automobilu, uvjetima u kojim vozite i kakav uopće izbor imate. Da bi sami uradili zamjenu najbolje je slijediti upute Kako zamijeniti brisače, objašnjene na stranici koja se bavi isključivo prodajom brisača putem interneta. Na tom linku imate detaljno objašnjenje kompletnog postupka zamjene starih brisača novima.

Neke glavne stvari koje ćemo izdvojiti su:

Za zamjenu brisača ne treba vam puno vremena, tek možda nekih 20 minuta (ako već niste to radili).

Prije nego ugradite nove brisače potrebno je ukloniti stare. Dajte si malo vremena i proučite na koji princip radi adapter kojim su brisači pričvršćeni. Na isti način trebate pričvrstiti i nove brisače.

Svi poznati proizvođači na pakiranju imaju upute o postavljanju novih brisača. Slijedite upute i posao će biti obavljen bez ikakvih problema.

VAŽNO ZA NAPOMENUTI: Kada uklonite stari brisač nemojte ostaviti ruku brisača napetu jer može udariti po staklu i napraviti oštećenje. Ruku brisača lagano vratite, da bude prislonjena na staklo, dok ne otpakirate novi brisač i ne ugradite ga. Kada ste ugradili jedan brisač tek onda uklonite dotrajali brisač na drugoj strani i krenite sa montiranjem novog.

Nadamo se da će tekst biti produktivan, i da će potaknuti vozače da već ovih par dana provjere stanje svojih brisača. Ako vidite neka oštećenja svakako ih zamijenite već sada, jer kiše nam slijede.