Orašasti plod bogat vitaminom C – Kesten

Malo tko zna, ali kesten je bogat vitaminom C. Osim toga, ovaj ukusni jesenji plod ima još mnogo toga za ponuditi. Osim bogatog okusa, plod kestena nudi mnoge nutritivne vrijednosti.

Malo bolje upoznajte kesten i saznajte što nam sve ima ponuditi za naše zdravlje.

Malo koji orašasti plod u sebi ima vitamine i minerale, barem u količinama kojima se ističe kesten.

Nije bez razloga tako dobar prirodni lijek za vene. Saznajte zašto tako dobro djeluje

Jedan jedini orašasti plod koji na tridesetak grama sadrži samo gram masti i čak manje od 70 kalorija je kesten. Uz sve to, jedini je orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena pruža 45 posto dnevnih potreba.

Kesten obiluje i folatima, točnije spojevima koje obično pronalazimo u zelenom lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i sjemenkama. Opskrbljuje organizam vitaminima B1, B2 i B6 te folnom kiselinom. Folna kiselina nužna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK, pa konzumacija hrane bogate folatima sprečava pojavu anomalija kod fetusa.

Kesten je odličan izvor prirodnih vlakana, što pomaže u smanjenju razine kolesterola. Da biste imali najviše koristi od kestena, tijekom sezone pojedite do 85 grama na dan. Naime, konzumiranjem kestena u vaš organizam unosite magnezij, bakar, mangan, željezo, kalcij, fosfor, cink te znatne količine kalija (518 mg/100 g). Kalij je vrlo bitan element jer uravnotežuje razine natrija, srčane otkucaje i krvni tlak. Magnezij i fosfor su važni za metabolizam kostiju.

Kesten nema glutena

Poput lješnjaka i badema, kesten je namirnica koja ne sadrži gluten. Zbog toga je popularan u prehrani onih koji izbjegavaju gluten.

Analizirajući sastav vidljivo je da ima najveći postotak škroba, po čemu je sličniji krumpiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima. Brašno kestena lako je probavljivo, a jednako je lagan jedete li kesten kuhan, pečen ili u kvalitetnom kesten-pireu. U Italiji, posebno u Toskani, od kestenova brašna rade sladoled, kolačiće, slatki kruh, juhe i umake.

Narodna medicina cijeni ovu namirnicu

Kesteni pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.

Da napomenemo, važno je razlikovati pitomi i divlji kesten. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo ljekovit i koristi se u obliku krema i tinktura. Najpoznatiji je u liječenju proširenih vena i oštećenih kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka. Uz liječenje krvožilnog sustava, divlji kesten koristi se i u liječenju hemoroida, bolnih menstruacija te u slučaju povećanja prostate.