Kaki jabuka – Jako ukusna japanska jabuka

Sigurno ste već čuli za kaki plod, odnosno japansku jabuku. Jako je sočna voćka, izrazito narančastog ploda i britkog okusa po jeziku. Pročitajte neke zanimljive detalje u vezi ovog ukusnog i zdravog ploda.

Kaki jabuka je jako zdrava, pomalo neobična za naše podneblje, ali opet dosta česta.

Ovaj narančasti plod jako je ukusan, sočan i najvažnije zdrav za naš organizam.

Osim što je jako ukusna, kaki jabuka u svojim plodovima sadrži mnoge vrijedne tvari, koje trebaju našem organizmu.

Zdrava strana kaki jabuke opisana je u nastavku teksta.

Postoje mnoge vrste ovog voća, a kod nas je najviše zastupljena Diospyros kaki, koja potječe iz Kine. Boja ploda kaki jabuke, zavisi od vrste, a može biti od žućkasta, narančasta ili crvenkasta u nijansama od boje naranče do jake crvene boje paradajza. Ovi plodovi oblikom su slični „običnoj“ jabuci, i tu sva sličnost završava. Unutarnji dio ploda razlikuje se od ploda jabuke.

Kaki jabuka bogata je potrebnim elementima za naš organizam

Malo tko zna kako je plod kaki jabuke bogat taninima, zbog čega ima opor ukus, no taj okus se gubi kako plod sazrijeva. Neki vole jesti kaki kada u potpunosti sazrije, dok drugi jedu slabije zreo plod, koji je još uvijek oporog okusa. Kaki plod se pretežno ubere dok još uvijek nije u potpunosti sazrio. Tako se lakše sakuplja, skladišti i kasnije transportira. Dobro je što plod japanske jabuke može naknadno, stajanjem, da sazrije. Na taj način jedete kaki baš u trenutku koji vama najbolje odgovara.

Osim spomenutih tanina, plod ove voćke sadrži značajne količine biljnih vlakana, više vrsta antioksidanasa, proteina, šećera, nešto masnoća, kao i značajne količine vitamina C, B2, B9 i drugih vitamina iz grupe B, vitamin E, K, beta karotin, a od minerala tu su kalcij, kalij, organski vezano željezo, mangan, bakar i fosfor.

Ljekovito djelovanje kaki jabuke

Naslućujete već – kaki jabuka se može koristiti kao prirodni lijek. Svjež plod japanske jabuke pomoći će svima koji pate od zatvora, ili od upale crijeva. Ova jabuka će pomoći u slučaju hemoroida, bolesti želuca, ili može poslužiti kao prirodno sredstvo protiv visokog krvnog tlaka.

Osim plodova kaki jabuke, kao lijek se može koristiti i list za pripremu čaja. Za korištenje pripravaka od kaki jabuke raspitajte se u biljnoj ljekarni.