Jako zanimljiva činjenica: Ljudsko srce počinje kucati 16 dana nakon začeća

Zanimljive vijesti naš su moto. Stoga Vam donosimo neke jao interesantne činjenice u vezi ljudskog srca, broja otkucaja i samog početka srčanog otkucaja.

Naša srca će tijekom prosječnog života otkucati tri milijarde puta, ali do danas nije najjasnije kako proces njegovog rada zapravo počinje. Ranije studije ukazivale su na to da naša pumpa krvi počinje raditi 21. dana života, ali čini se da nismo bili u pravu.

Kada započinju otkucaji srca u životu čovjeka?

Znanstvenici s Oxforda došli su do zaključka da srce embrija počinje kucati 16 dana nakon začeća. Promatranje početka funkcioniranja kardiovaskularnog sustava embrija zahtjevan je i kompliciran posao, tako da se za proučavanje koriste embrijima miševa.

Stručnjaci su do sada smatrali da embrij miševa počinje pumpati krv osmog dana nakon začeća, što odgovara čovjekovom embriju starom 21 dan, u kojem primitivno srce ima oblik cijevi.

Ipak, najpreciznije istraživanje razvoja mišjeg srca pokazalo je da srce počinje kucati već sedmog dana, što odgovara 16. danu razvoja ljudskog embrija. U tom stadiju razvoja u embriju se razvija takozvani srčani srp.

“Otkrivanjem detalja o ranoj fazi razvoja srca možemo shvatiti kako se stvaraju srčani problemi, a to nas približava spoznaji načina sprečavanja njihovog nastanka još u trudnoći”, objasnio je Paul Riley s Oxforda.

Kako bi registrirali rad srca u tako malom tijelu znanstvenici su pratili kretanje molekula kalcija koji igra važnu ulogu u biokemiji miševa, čovjeka, ali i većine drugih bića na planeti. Konkretno, ion kalcija igra ključnu ulogu u radu mišića srca.

Kucanje je ključno za razvoj srca

Znanstvenici su dokazali da je početak kucanja bitan za pravilni razvoj srca u ranoj fazi i da ključnu ulogu u tome igra bjelančevina nazvana NCX1, koja stvara kalcijeve signale potrebne za nastanak otkucaja.

Profesor sir Nilesh Samani, medicinski direktor Britanske zaklade srca, koja je financirala istraživanje, kaže: “Ovo istraživanje opisuje neke od najranijih faza u razvoju kucanja srca, prepoznaje neke od ključnih molekula uključenih u taj proces i pokazuje da pokretanje kucanja samo po sebi ima utjecaj na daljnji razvoj srca”.

“Takva temeljna istraživanja su bitno u razumijevanju i, konačno, u prevenciji bolesti koje utječu na srce”, dodao je.