Cikorija kao prirodni lijek za mnoge bolesti

Vodopija, cikorija ili konjogriz, to su najčešći nazivi za ovu ljekovitu biljku lijepih, plavi cvjetova. Jako česta biljka naših krajeva, koja se ipak slabije koristi. Pročitajte malo o ljekovitim svojstvima cikorije.

Za liječenje prirodnim putem, od cikorije možemo iskoristiti svaki dio biljke.

Ovisno o bolesti koju liječimo, izaberemo potrebne dijelove i od njih pravimo ljekovite pripravke.

Cikorija je jako ljekovita, i jako česta biljka našeg podneblja. Često je možemo vidjeti uz rijeke i potoke, lako se prepoznaje po svom cvijetu i posebnoj stabljici.

Uz pomoć cikorije možemo liječiti bolesti poput gripe, upale slijepog crijeva, i prehlade u donjem dijelu trbuha. Cikorija će nam pomoći da očistimo želudac, jetra, slezena i bubrege. Također, ova biljka će nam potaknuti bolje izlučivanje mokraće, izbacivanje bubrežnog kamenca ili nagomilanu žuč. Još su mnoge primjene ove biljke u liječenju alternativnom medicinom, pa pročitajte u ovom opširnijem članku.

Cikorija je bogata inulinom. Inulin je polifruktozid, spoj izgrađen od fruktoznih podjedinica koji se nakon što uđe u organizam samo manjim dijelom razgradi, a većim dijelom dospijeva u debelo crijevo nerazgrađen. Inulin je poznat i po tome što predstavlja hranu za dijabetičare koji puno lakše podnose fruktozu od glukoze.

Zbog inulina, i mnogih drugih spojeva, cikorija odlično može poslužiti za proljetnu detoksikaciju. Ova biljka potiče lučenje žuči, pospješuje probavu, djeluje kao diuretik i stimulira metabolizam.

Liječenje pomoću cikorije

Već smo spomenuli što možemo liječiti ljekovitom cikorijom, pa ćemo se malo detaljnije dotaknuti teme. Treba znati da se mladi listovi cikorije mogu koristiti kao zdrava namirnica u kuhinji. Od njih možete pripremiti salatu koja je zdrava, osvježavajuća i vjerojatno nešto novo na vašem meniju.

Cikorija je iznimno korisna za dijabetičare, zbog spoja inulin koji se nalazi u njoj. Ovaj spoj, točnije rečeno jedan prirodni šećer, jako je zastupljen u biljci. Zbog toga je preporučena ljudima koji imaju šećernu bolest. Cikorija u sebi sadrži čak 18% spoja inulin, a sušenjem biljke taj se postotak penje i preko 50%.

Za korištenje vodopije u svrhe liječenja svakako se trebate posavjetovati sa stručnom osobom. Nemojte sami sebi spremati ljekovite preparate, ako niste vješti i ne znate točno što radite.